Orthopedisch manueeltherapeut, fysiotherapeut

 

"To the bone!"

“"An academic is a person who knows a thousand ways of making love, ...... but never had a girlfriend" (met dank aan een patient)

???????? READ HERE IN ENGLISH  Michael Davidson [english]

Michael Davidson, is geboren op 14 januari 1956 en is afgestudeerd in fysiotherapie in 1979. Sinds 1980 is hij als zelfstandig fysiotherapeut in Amsterdam gevestigd. BIG-register:79033406704

Na twee diploma's orthopedische geneeskunde volgens Cyriax (Londen 1980) en een vierjarige opleiding acupunctuur afgerond te hebben, studeert Michael -na vijf jaar- in 1991 af als orthopedisch manueel therapeut.

Door zijn ongelimiteerde drang om het beste in zichzelf boven te halen wordt hij voor verschillende nationale lezingen en een internationale lezing uitgenodigd. Met name de diagnostiek en de trainingstherapie bij rug- en schouderklachten staat hierbij centraal. Hoogtepunt in deze serie is de internationale lezing die hij in Meersburg (Duitsland, mei 1998) gehouden heeft voor een internationale groep van leraren orthopedische manuele therapie, gevolgd door een lezing in Perth (WA) op 5 november 2000. De lezing in Perth had als thema zijn meest recente uitdaging: een compleet software programma voor de orthopedische manuele therapie vervaardigen om daarmee de doelmatigheid en de effectiviteit van deze behandelvorm aan te tonen door middel van retrospectief wetenschappelijk onderzoek.

Na al deze energieverslindende en tijdrovende activiteiten besloot Michael om minder tijd aan lezingen en meer tijd aan zijn gezin (inmiddels uitgebreid met drie pleegkinderen: video 2012, video 2017 ) te besteden. Hij blijft echter fanatiek op zoek naar nieuwe uitdagingen. In 2006 heeft Michael zijn draad met betrekking tot lezingen weer even opgepakt. Hij heeft gesproken op het Sportmedisch Congres; "Enkel de Enkel"(september 2006) en Schouderletsels: "VOORkomen en voorKOMEN (is beter dan genezen)" (oktober 2006).

Zijn missie? Onszelf onderscheiden op de (schijn) gezondheidsmarkt in (meetbare) kwaliteit, zowel bedrijfskundig als beroepsinhoudelijk. "Quality however is not represented by health status, but by the extend to which improvements in healthstatus that are possible are realized. To define quality is to establish a norm" (A. Donabedian - 1980)

BIG: 79033406704

In 2006 heeft hij tijdens een bijeenkomst van de ZorgAutoriteit zijn PP-presentatie over kwaliteit overhandigd.

Lees het Interview met Michael Davidson in CTO Amsterdam nieuwsbrief (april 2012)

2011-2012 Betrokken bij sportgerelateerd wetenschappelijk onderzoek vanuit het CTO Amsterdam in samenwerking met VU Bewegingswetenschappen.

Spreker op het KNGF jaarcongres 2012 voor de NVFS, 3 november 2012 in het MEcc te Maastricht.

November 2012 i.s.m. Bewegingswetenschappen VU o.l.v. Prof. H.E.J. Veeger onderzoek bij Robin Haase....

ManualFysion en wetenschap (scientific research). In september 2013 begint het 4 jaar durende wetenschappelijk onderzoek bij jonge honkballers. Om ooit meer dan 90 mph te gooien moeten ze sterk genoeg worden, de juiste techniek aanleren en blessurevrij blijven. ManualFysion gaat vier jaar lang zijn steentje bijdragen.

Quote Charlie Urbanus (Topsport Amsterdam)

“Ik ben ontzettend trots dat de eerste aanzet van Michael Davidson en ondergetekende (in de praktijk bij het 1e honkbalteam van Pirates) is uitgegroeid tot dit fantastische project!!”

Op 27 maart 2014 is Michael spreker geweest op het 6e Post Olympisch Sportcongres in De Reehorst in Ede (georganiseerd door de NVT)

10 mei 1979 - 10 mei 2014.... 35 jaar!

Professional in the lead lezing op 20 mei 2014. Lokatie HVA Fysiotherapie. Onderwerp: "Schouder in de schijnwerpers". Lezing samen met Derek van Deurzen, Michel van den Bekerom.

Vrijdag 28 november 2014 is Michael met Xavier Teitsma spreker op het  10e Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres met het onderwerp "EMG gebruik bij schouderklachten" (workshop)

De schouderscreening bij de Diamonds jeugd is na een jaar onderbreking -in verband met het gestartte 4 jaar durende "Fastball project" wetenschappelijk onderzoek- weer voortgezet. De screening is aangepast en uitgebreid met o.a. de PhysioPlux. Wat is het doel van het testen? Het doel is tweeledig.Enerzijds willen we een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. De Diamonds zijn dit jaar een "interventiegroep". Anderzijds willen we een bijdrage leveren aan blessurepreventie bij CTO-honkbal en de Diamonds.

Eind april 2015 ben ik met mijn zoon Ruben naar New York geweest:"a dream come true". Vijf MLB wedstrijden stonden op het programma: 3 van de Yankees en 2 van de METS. De PhysioPlux was uiteraard mee en heb ik bij één van mijn oud-studenten in zijn praktijk gedemonstreerd. 

Een ervaring met de PhysioPlux ("dat was lachen met de PhysioPlux")

Het gebruik van de PhysioPlux in de praktijk. Op de foto ziet u op de linker schouder van de patient de Compex 8.0 ter ondersteuning (elektrische stimulatie) van de training van de rotatorcuff (schoudergewrichtspieren) bij o.a. verzwakte spieren. De patient kan op een door de beamer geprojecteerd scherm (vanaf het tablet) zijn vorderingen volgen in het ontwikkelen van zijn spiergevoel (quality of motion) als uitgangspunt en startpunt voor de volgende fase: de krachttraining (quantity of motion) van het schouderblad en de schouder.

Pre-season is begonnen in het honkbal. Lees de columns van Nick Urbanus op de website van Playball Europe. Een initiatief i.s.m. ManualFysion.

Een nieuw tijdperk voor het behandelen van schouderklachten is begonnen. Afgelopen week is de eerste patient naar huis gestuurd met de PhysioPlux Homedevice, na een periode van "quality of motion" training bij ManualFysion. De behandeling wordt nu thuis voortgezet. Geen reistijdverlies, training (met visuele feedback en duidelijke instructie's) wanneer het je uitkomt en toch een fysiotherapeut die je op afstand controleert op "quality en quantity of motion" èn begeleid. In de toekomst word je gedrag en inzet ook nog beloond met gratis downloads... 

We zijn met de voorbereidingen bezig van een RCT mbt de PhysioPlux getiteld: "The effect of EMG feedback on shoulder complaints" Zodra het onderzoeksdesign vasstaat zal ik jullie inlichten. Als introductie voor het meetinstrument en het wetenschappelijk onderzoek is er een video gemaakt op de locatie van ManualFysion en Medisch Centrum Zuid (Groningen) Klik hier voor de video

L&D Pirates Europees Kampioen! Voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging. ManualFysion heeft zijn paramedisch steentje daaraan bijgedragen. De laatste bal van de wedstrijd.....samenvatting finale

"De-jeugd-van-tegenwoordig". Opdracht voor de 1e jaars studenten HVA om het eerste contact tussen patient en behandelaar in beeld te brengen. Ik stam nog uit een tijd dat het "luxe" was een typemachine met zwart èn rood lint te bezitten :-) Bedankt mannen!

24 januari 2017: vandaag heb ik een -kleine - "meet"bijdrage kunnen leveren aan het Fastball onderzoek in de VU bij Bewegingswetenschappen. Rick van den Hurk werd gemeten om inzicht te krijgen hoe de werptechniek er van een absolute toppitcher uitziet. Uitzending NOS in Nieuwsuur

2 november 2017: Afsluiting van het "Fastball" wetenschappelijk onderzoek, met een open einde....

14 november 2017: "Perspectief" weer voor 5 jaar betrokken bij wetenschappelijk onderzoek bij blessurepreventie

Kwaliteit

“(…) its expected ability to achieve the highest possible net benefit according to the valuations of individuals and society”
“Quality however is not represented by health status, but by the extend to which the improvements in health status that are possible are realized. To define quality is to establish a norm”
A. Donabedian (1980)

Presentaties:

1981   begin van de eigen onderneming
mijn kern mobiliseren en spierfunctie verbeteren (1977) fl 6,25
1990-1991 Universitair Stagemeester
1992 stageverlening Opleiding OMT Delft
1993  2003 docent Opleiding OMT Delft
1993 Dimeq: medical fitness
1993 Bijscholing Akademie Leffelaar: krachttraining
1994 Skill-labs Dimeq: medische trainings therapie
1995 Backtech'95 Erasmus Universiteit/ NISG 
1995 Skill-labs Enraf Nonius/Dimeq:trainingstherapie
1996  Skill-labEnraf Nonius:trainingstherapie met de pully
1997 Skill-labs Enraf Nonius MTT met EN-Tree
1998 Meersburg (Duitsland) MTT
2000 Perth (Australie) video
2002 NVMT - Congres: de rug in al zijn facetten
2004 AGIS APG getal/ kwaliteit 
2006 CTG/ZAio kwaliteit in de zorg
2006 Symposium "Enkel de enkel"
2007 Voorzorg: preventie o.a. DM2 i.o.m. AGIS
2011 SNA SchouderNetwerkAmsterdam
2012 KNGF Symposium
2014 Sochi Traumatologen en sportFT Congres
2014 Schouder in de Schijnwerper (HVA)
2014 Sport Medisch Congres PhysioPlux
2017 VU Amsterdam, faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen
2017 Family dag PhysioPlux in Groningen
2017  4e Nationaal Symposium Manuele Therapie: "Bewegingsketens"
2018

Olympische Winter Spelen: PyeongChang (Zuid-Korea)

Interview met "NH-TV"

Interview met "Hart van Nederland"

Interview in atletendorp in PyeongChang "AD-tv". Akwasi stelt zijn team voor.

9 februari 12.00 uur, 8 uur voor de opening van de Olympische Spelen; even onze danspasjes oefenen......

GettyImages 916105732 master

2018 Openingsceremonie 9 februari 2018
2018 "Wereldpers duikt op Akwasi Frimpong" Telegraaf, Telegraaf krant
2018 De eerste wedstrijddag, 15 februari 2018: een sfeer impressie van Edwin Cornelisse, radio verslaggever van NOS sport op NPO 1
2018 "De Olympiër Akwasi" met dank aan AD-tv en My-Channels
2018 25 februari: Sluitingsceremonie Olympische Winter Spelen: even uit ons dak gaan op het middenterrein van het Olympisch Stadion in PyeongChang......
2018 8 februari: Welkomsceremonie: per 5 landen worden er cadeau's uitgewisseld met de burgemeester van PyeongChang en worden de volksliederen gespeeld. Het betreden van het Olympische Plein in het atletendorp
2018

Lees mijn dagelijkse blog's op FaceBook (vanaf 5 februari, dus even scrollen) nog eens terug voor nog meer foto's, films en impressie's van de Olympische Winter Spelen in PyeongChang....back-stage....

2018 VU Amsterdam, faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen; "Beyond Scientific Research"; mijn tweede optreden als gastdocent aan de VU Amsterdam 7 mei j.l.
2018 VU Amsterdam, faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen; "Carrièredag Bewegingswetenschappen 2018": wat heb ik gedaan de afgelopen 40 jaar en welke boodschap heb ik voor ze...
2018 Terugblik door Pim Sedee op de Olympische Winter Spelen van PyeongChang afgelopen februari
2019 Start ESTEEM studie in april 2019:"Subacromiaal Pijn Syndroom (SPS) is frequent voorkomend in de huidige samenleving. Oefentherapie wordt vaak gebruikt als behandelstrategie om klachten te verminderen. Myofeedback kan worden toegevoegd aan de behandeling, middels EMG, om een patient te laten zien wanneer de oefening correct wordt uitgevoerd". Hier kunt u de volledige tekst lezen van de studie.
2019 Op 10 april bij de promotie aanwezig geweest van Erik van der Graaff. Na 5 jaar wetenschappelijk onderzoek kan hij ons nu vertellen waarom een pitcher een blessure krijgt of harder dan 90 m/ph gooit. Femke en ik hebben 5 mooie jaren met Erik en het “Fastballteam” meegemaakt. Bedankt Erik! Zijn academisch proefschrift vind je hier
2019

1 mei: VU Amsterdam, faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, mijn derde optreden als gastdocent aan de VU Amsterdam;"Pathologie van het bewegen: schouder(gordel)diagnostiek"

2019 10 mei: 40 jaar Fysiotherapeut!
2019 Lezing op 9 oktober voor de Kernpraktijken Fysiogroep Zaandam samen met Erik van der Graaff die zijn shirt met sensoren voor het eerst demonstreerde.

Video's:

 Perth 5 november 2000   Perth 5 november 2000 - CD
   
PhysioPlux 2016 - Trainer  PhysioPlux 2016 - Clinic